dissabte, 28 de novembre del 2009

GITIC. Conferència Cibernàrium

La setmana passada era la setmana d'activitats extraordinàries. Doncs, un dia vam anar a vistar el Cibernàrium de Barcelona per assistir a la conferència "La web 2.0 i l'Educació".

El Cibernàrium és un centre de capacitat i divulgació tecnològica. També, un centre d'alfabetització i formació de les noves tecnologies.

On es fan tres línies d'activitats:

- Inicia't en Internet
- Creix amb Internet
- Itineraris de formació

Doncs, aquestes activitats es fan en càpsules de curta durada, entre 1 a 4 hores, amb flexibilitats d'horaris, i un nombre de vint alumnes per classe amb un màxim de dos professors.

Els objectius i reptes presents i futurs del Cibernàrium són el programa d'Antenes d'alfabetització digital, s'ofereix una proximitat dels ciutadans. També, volen fomentar l'activitat de creació de comunitat al voltant del Cibernàrium, i potenciar la línia "Creix amb Internet".

Seguidament, de presentar el centre i les seves activitats, ens van parlar sobre l'escola en la societat de la informació. Després, de parlar sobre diferents escoles com la filosófica, la burgesa, escoles de llibre sagrat, de reserva... També sobre tallers gremials.
Després, en un full que ens van passar només arribar, vam fer un test sobre les diferents aplicacions educatives, on en aquest full havíem de posar si o no respecte si havíem utilitzat els programes que ens mostarven, com per exemple, el navegador mozilla firefox, la viquipèdia, el google, l'OpenOffice, entre d'altres.

A continuació, ens van presentar un vídeo del youtube sobre les noves tecnologies i la seva evolució en el món sencer.

Tot seguit, vam parlar sobre la web 2.0.
Vam començar amb les seves eines com són:
- vozMe: escrivim un text, canviem l'idioma per el que volem i el programa passa el text en format mp3.
- Aprobbo: programa informàtic que serveix per detectarsi un treball o un text es copiat de pàgines d'Internet.
- Igoogle: pàgina inicial de google que podem personalitzar segons els nostres interessos, afegint tot tipus de gadgets.

La web 2.0 va ser promoguda per Tim O'Reilly. És una transició de webs tradicionals a webs dels usuaris.
Trobem diferents webs, com la web 1.0 (plataforma, només de lectura on l'usuari no pot intervenir); la web 2.0 o web social per les implicacions que està tenint en tots els nivells de la societat, permet que els usuaris són els que creen i organitzen els continguts; la web 3.0 (semàntic, ens ofereix el que ens agrada) i la web 4.0 que és de moment un projecte futur.

L'evolució de la web 2.0 respecte a la web 1.0 són bastant grans.
Aquí podem veure el quadre de diferències i d'evolució de la web 1.0 i 2.0 de la conferència:


WEB 1.0

WEB 2.0

Mode

Lectura

Lectura – escriptura compartida

Mínima unitat de contingut

Pàgina

Missatge, article i post

Estat

Estàtic

Dinàmic

Mode de visualització

Navegador

Navegador i lector RSS

Arquitectura

Client servidor

Serveis web

Editors

Webmasters

Tothom

Protagonistes

Geeks

Aficionats


Per concloure, la web 2.0 és una web que confia en els seus usuaris, que potencia les experiències dels usuaris, que permet jugar, on el comportament de l'usuari no està predeterminat sinó que obert per poder innovar.
En resum, la web 2.0 ens obliga a aprendre a veure, escoltar, llegir, escriure, gestionar i innovar.

Aquesta conferència, trobo que va durar masses hores i al final es feia una mica pesada, però la veritat és que va estar molt bé, ja que vam poder conèixer el Cibernàrium i les seves activitats. També, perquè vam tractar diversos temes relacionats amb l'educació, i vam parlar i aprofundir sobre el concepte de web 2.0 que vàrem tractar a classe de Gestió de la informació i TIC.
La veritat, és que jo no tenia cap coneixement sobre aquesta web. És una web que està molt bé, ja que deixa participar a tots els usuaris, creant el seu contingut.
Pel que fa a l'evolució de la web 1.0 a la web 2.0 és una evolució positiva pels usuaris, ja que és un espai que permet que tothom interactuï, i tingui possibilitats de participar, de crear i organitzar continguts.
En resum, en aquesta conferència ha estat molt útil, ja que vam aprofundir més sobre la web 2.0, vam conèixer el centre i les possibilitats que ofereixen sobre les noves tecnologies, i també, vam adquirir nous coneixements i programes sobre Internet i els diferents serveis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada