divendres, 23 d’octubre del 2009

GITIC. Creació d'un mapa conceptual

A la sessió de gestió de la informació i TIC de petit grup, amb en Xavier Àvila, vam introduïr el tema dels mapes conceptuals.
La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema.
Quan elaborem un mapa conceptual, solem partir d'un concepte i anar desenvolupant diferents connectors.
La creació d'un mapa conceptual és un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.
Doncs, a la classe, la pràctica va consistir en parelles crear un mapa conceptual sobre Internet, utilitzant el programa CMapTools. Aquí, podeu veure el mapa conceptual que hem fet la Mar Sanchez i jo.
La pràctica ha estat bastant entretinguda, ja que mai havíem utilitzat aquest programa.

Una altra pràctica que havíem de fer, era un resum-síntesi i una opinió personal sobre: Internet cambia la forma de leer...¿y de pensar? i el concepte d'hipertext.

Internet cambia la forma de leer....¿y de pensar?

Cada vegada som més els que utilitzem internet, sigui per parlar amb els nostres amics, buscar informació per fer algun treball o per buscar alguna cosa que ens interessi, per llegir les noticies, per mirar el correu, per consultar coses, per veure vídeos i pel·lícules, per escoltar música, i per mirar blogs, entre d'altres coses.
Per alguns experts, pensen que Internet canvia la nostra capacitat de llegir i de pensar amb profunditat. I els altres creuen que la tecnologia es combinarà amb el cervell en un futur per augmentar la capacitat intel·lectual.
Per Nicholas G. Carr, expert en tecnologies de la informació i de la comunicació, assegura que ara, llegir per ell suposa un esforç, cosa que abans llegia i es submergia en el llibre. Ara, amb el ús d'Internet hem deixat més de banda als llibres. Ara, recorri'm més a Internet, a l'hora de buscar informació. I, segons uns estudis, Internet canvia la nostra forma de llegir, perquè llegim entre línies, allò que només ens interessa. Per tant, hem canviat la nostra manera de llegir i de buscar informació. I això, no només afecta als usuaris que utilitzen tecnologies, sinó també a joves i a gent de totes els edats.

Opinió: Penso, que aquest article té molta raó, ja que cada vegada som més els que ens conectem a la Red. Ens recolzem a Intenet per buscar informació i ens adaptem a les noves tecnologies que ens ofereixen, ja que aquestes són més ràpides a l'hora de trobar el que busquem i sense moure'ns. Penso, també, que Internet ens està canviant a l'hora de llegir, ja que cada vegada llegim menys i, quan hem de fer-ho suposa un esforç.

Hipertext

Què és l'hipertext?

Primer de tot, dir que la paraula Hipertext es pot considerar sinònim d'Hipermèdia. Però, en general hipertext es refereix a elements de text relacionats,
mentres que Hipermèdia és el resultat d'una fusió dels conceptes d' Hipertext i Multimèdia, que inclou relacions entre elements de qualsevol tipus de mitjà (textos, imatges, sons, animacions, videos, etc).
En resum, varis conceptes són similars, però l'Hipertext és més difícil d'implementar en un medi no textual.

Varis experts tenen diferents punts de vista.
Theodore Holm Nelson al 1965 va inventar el terme d'Hipertext i també el d'Hipermèdia.
El defineix com la presentació d'informació en una Red de nodes enllaçats a través dels quals els lectors poden navegar lliurement en forma no lineal.

D'altres experts com Michael Bieber L'hipertext és una col·lecció o una Red de nodes que estan Inter-relacionades o enllaçades.

Característiques més importants de l'Hipertext
  • No és lineal: podem llegir qualsevol document en l'ordre que volguem.
  • És interactiu: permet a l'usuari seleccionar els temes que siguin del seu interès.
  • Permet a l'autor oferir un context ric en informació relacionada entorn de les seves idees principals.
  • Permet al usuari llegir, co-escriure i ententre la informació més efectivament.
  • Si no està bé estructurat o si l'usuari no ha desenvolupat les competències adequades, es pot desorientar fàcilment.
  • Permet seleccionar els temes d'interès.
Usos de l'Hipertext

Segons Jacob Nielsen, l'Hipertext no és apropiat per a tots els usos, i oferix tres regles per a ajudar a determinar quan és convenient usar-lo.
  • Quan existeix un gran cos d'informació organitzat en molts fragments.
  • Quan aquests fragments es relacionen uns amb uns altres.
  • Quan en qualsevol moment, els lectors necessiten solament una petita fracció d'aquesta informació.
Opinió: Penso, que l'Hipertext és una eina molt fàcil i útil a l'hora de buscar informació, ja que busquem allò que ens és de gran interès i ens enllaça a altres llocs per aprofundir més en allò que estem buscant, i ho fem en l'odre que nosaltres volguem.

1 comentari: